dijous, 24 d’octubre del 2013

Sobre l'ensenyament

Avui és dia de vaga a l'ensenyament... una altra. I és que de motius no en falten. L'ensenyament d'aquest país està regit per una colla de polítics que exigeixen l'excel·lència quan, estúpids com són, només saben fer lleis estúpides que no ens portaran ni a la mediocritat (que vol dir ser del mig). Fixeu-vos, sinó, en els últims resultats de l'OCDE: ha costat anys d'esforços però per fi han aconseguit posar-nos a la cua de la cua!

Després hi ha el tema del reconeixement social del professorat. En els països civilitzats, que han entès que l'educació és el pilar bàsic de la societat (he escrit el pilar, no un pilar), el professorat és escoltat. Aquí, quan els docents es queixen, només sents converses de perruqueria del tipus "ves, encara deuen voler més vacances" o allò de "com si no en tinguessin prou amb el que cobren", etc, etc... comentaris propis d'una societat immadura que, en conjunt, no té ni idea de com es treballa en un centre docent. Molts pares, massa, entenen l'escola com una guarderia: si per ells fos, hi deixarien la criatura a les vuit del matí i passarien a recollir-la a les nou del vespre, sopada i amb el pijama posat! Però aquesta no és la finalitat de l'escola. 

La gent hauria d'entendre que nens formats seran ciutadans formats i que l'educació és una prioritat. Quan els docents es queixen no ho fan per caprici, ho fan perquè volen una societat millor i davant d'atemptats com la LOMCE hauria de sortir tothom al carrer.

Però, ai las!, els responsables de les mobilitzacions són els sindicats... vaja quins uns aquests! De què viuen? doncs de les subvencions del govern; però si  fins i tot els gossos saben que no s'ha de mossegar la mà que t'atipa! I com actuen? doncs muntant una vaga de tant en tant perquè sembli que fan alguna coseta. Vagues d'un dia que no serveixen per a res de res. La d'avui és contra la LOMCE que ja està aprovada; contra les retallades, quan els pressupostos ja estan aprovats; i contra la LEC (ara?). Es munten vagues a costa del sou del professorat, com si no se n'encarregués prou el govern de retallar els sous. A més, una vaga té sentit en una cadena de producció on, si s'atura la cadena, es provoca un perjudici per a l'empresari. Però a l'ensenyament? el tema que no es dóna avui, es donarà demà; les tasques administratives que no es fan avui, es faran demà. El dia trenta de juny s'haurà fet la mateixa feina, amb vaga o sense, i l'Administració s'haurà estalviat el sou dels professors que no hagin anat a treballar.

És curiós veure com el món de l'ensenyament, ple de treballadors amb estudis (només faltaria!), ha estat incapaç de trobar sistemes de mobilització més apropiats.

3 comentaris:

  1. Mestre Trebor: Comparteixo la primera part del vostre comentari però no el final. Precisament en aquest moment de crisi el moviment sindical és molt atacat, i no falten raons, però cal recordar que està format per persones que dediquen el seu temps a intentar assolir millores per el conjunt dels treballadors. Totes les fites aconsseguides al llarg dels anys post revolució industrial han estat gràcies a l'impuls sindical, en major o menor mesura. Ben cert és que cal una revisió dels models de lluita i una regeneració ja que estan molt tacats també per la corrupció. Quina alternativa tenim a les vagues? No se. Son una perdua a curt termini per el treballador que fins ara donava redits a llarg (encara hi ha qui es creu que un dia de vaga és festa i xerinol·la amb Canals i Nubiola i no pensa amb el que et descompten del sou per no anar a treballar) però és clar que ara l'empresari retalla per dues bandes, la primera amb els sous i la segona amb el que s'estalvia el dia de la vaga ja que , com bé dieu i no només a l'ensenyament si no a qualsevol feina, la producció acaba sortint.
    En quant al tema del dia és clar que ens volen burros. A més burros menys criteri.
    I dit això ho deixo que vaig a preparar-me per el Barça-Madrid del dissabte (Nooooo, estic completament aburrat i no penso, m'han atrapat!)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mestre Andreu, en el fons estem d'acord. No negaré pas la tasca històrica dels sindicats, però ara cal renovar el sistema de dalt baix. Tal i com està muntat no funciona.
      Alternatives a la vaga no sé si n'hi ha gaires, però en el món de l'ensenyament se n'han proposat algunes que no han reeixit, justament, per la intervenció dels sindicats.
      Algú va dir "si no vols que passi sempre el mateix, no facis sempre les mateixes coses" i és evident que amb vagues esporàdiques d'un dia, el resultat sempre és nul. Caldria canviar alguna cosa...

      Elimina
    2. Per cert, quan dieu que juga el Barça?

      Elimina