divendres, 25 d’octubre del 2013

Quin xou el Sardaxou!

Això de les sardanes s'acaba (només s'ha de veure la mitjana d'edat dels balladors); i és curiós que això passi ara que hi ha més cobles que mai i músics més preparats que mai. Al final només quedaran colles sardanistes que ballaran als concursos i cobles que faran algun concert de tant en tant. Pels motius que sigui, les sardanes no s'han fet atractives pel jovent, almenys no en el seu format tradicional.

Però hi ha una cobla que ha sabut innovar i trencar motlles. Han convertit les audicions en un xou: es disfressen, van amb una màquina de fum, bombolles de sabó o confeti i no toquen les sardanes clàssiques. Són la Cobla Contemporània, sens dubte, la cobla amb més personalitat que hi deu haver, i el seu estil pot ser tan lloat com criticat, però segur que no deixa ningú indiferent. Quan actuen, no sé si balla més gent que amb les altres cobles, però qualsevol que passi a la vora es queda una estona a escoltar-los i veure'ls; sentir temes famosos de moda, d'òpera, cinema o televisió convertits en sardanes és tota una curiositat. I tot això que toquen ho han escrit ells mateixos o ho han encarregat ex professo a compositors, consagrats o novells, perquè això sí que ho tenen, els agrada treballar amb autors joves (o no tan joves però sí desconeguts). I a sobre, són una cobla solidària: els diners recaptats en la venda dels seus discos (prop de trenta!) van a Mans Unides, amb qui, per cert, han organitzat un acte solidari a Sabadell el proper vint-i-ú de desembre. Què més voleu?

Ara han tret el vuitè lliurament de la col·lecció Sardaxou. Feu clic a la foto i en veureu una mostra (no us perdeu la presentació d'en Pep Plaza).

Salut i música!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada