dilluns, 4 de novembre del 2013

Fonda Sant Maurici

Que l'Oriol Rovira és un gran cuiner ja ho sabíem. L'escenari on desenvolupa la seva creativitat és el restaurant Els Casals, guardonat amb una estrella Michelin més que merescuda. La seva filosofia es resumeix en la frase "tancant cercles": tot allò que serveix ha estat produït a la finca familiar on hi ha el restaurant, i allò que no es produeix a casa, es busca a la casa de més a la vora. La màxima expressió del Km. 0. 

Recordo haver llegit, fa temps, una entrevista en què deia que els cuiners joves saben fer triples salts mortals però la paraula fricandó els sona a cuina birmana, en referència a la poca atenció que dediquen alguns a la cuina tradicional. I potser per demostrar que posat a fer cuina tradicional ell en sap com el que més, fa cosa d'un any i mig va agafar les regnes de l'Hostal  Sant Maurici, justament a St. Maurici de la Quar, una fonda de tota la vida, però de tota la vida de veritat! Per 11 o 15 euros, segons el dia, es pot degustar la cuina més típica del país: pésols negres i mongetes de Sta. Pau amb papada (he escrit pésols, amb e tancada, perquè és com es pronuncia al Berguedà), macarrons (amb un sofregit que recorda una samfaina, amb una rosta de cansalada i formatge de la Quar), amanida de col confitada amb sardina escabetxada, crema de porro... De segon no hi falta la graellada o el xai a la brasa, callos (perquè en diuen callos si sempre se n'ha dit tripa?), peu de porc a la brasa, conill amb cargols...  Si penseu que quedareu amb gana, sempre podeu demanar, fora de menú, una mitjaneta de vedella d'aproximadament un quilet que atipa només de veure-la! Les carns es guarneixen amb patates al forn, escalivada i un aioli que tomba d'esquena (sí, sí... a pagès en diem aioli). La part dolça va a càrrec del formatge amb codonyat i fruits secs, mel i mató (tot de la Quar), carquinyolis amb garnatxa de l'Empordà o una petita frivolitat: panna cotta amb suc de pinya. I naturalment no hi falta un bon pa i el porró de vi al mig de la taula.

I tot a la Quar, en un entorn ideal per passar un cap de setmana de pau absoluta amb passejos tranquils o no tan tranquils, visites al romànic de la vora o collir algun boletet.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada