dilluns, 5 d’agost del 2013

Va de llibres

Entres a la llibreria. No tens cap objectiu concret i et deixes portar. T'adreces a la pila de recomanacions i et deixes seduir per la portada, el títol... En fulleges un, en fulleges un altre. Res: no n'hi ha cap que et sembli especialment interessant. T'adreces a la prestatgeria. Mires el llom, que et dóna una idea del gruix del llibre (criteri a tenir molt en compte si no es té massa temps per llegir!) i n'estires un, també el fulleges, mires la contraportada. De sobte, n'hi ha un que et crida l'atenció. Destaca estranyament per sobre dels altres i l'agafes. Un títol desconegut com desconegut pot ser l'autor (per tu, clar); potser és d'algú que no és desconegut però no sabies que escrivia. I te'l quedes.
Aquests llibres comprats així, una mica a l'atzar, acostumen a ser agradables sorpreses (a diferència d'altres, publicitats a bombo i platerets, dels que et crees espectatives que sovint no es compleixen).
I així és com em va arribar a les mans un llibre que ara em ve de gust de recomanar-vos: La conjura contra el gurmet, d'en Màrius Carol (Planeta, 2004). Un llibret que es pot llegir d'una tirada (cent i molt poquetes pàgines) basat en la vida d'en Grimod de la Reynière, un bon vivant francès que va viure entre el XVIII i el XIX, considerat el pare del restaurant modern. El cas és que aquest personatge, que tenia el costum de celebrar grans banquets als que convidava una vintena d'afortunats, rep una amenaça de mort (una mort molt dolça, per cert!). I ja tenim la trama servida: intriga i bona cuina, amb una descripció de les menges que fa salivar de mala manera! Un llibret sense pretencions, ple d'humor i ironia fina, que em va fer passar una estona molt agradable i que es complementa amb una vintena llarga de receptes d'en Ferran Adrià dedicades a l'il·lustre gormand.
Que vagi de gust!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada