diumenge, 12 d’octubre del 2014

Allioli de codony

En Pere Sans, al seu llibre Cuina catalana de veritat, l'anomena allioli d'Advent, tot citant Joan Amades. Alguna raó deuen tenir perquè jo recordo que a casa es feia sempre pels volts de Nadal.




Fem bullir o escalivem els codonys i els deixem refredar. Al morter aixafem un o dos grans d'all amb una mica de sal, hi afegim un rovell d'ou i remenem fins a homogeneïtzar; hi afegim la polpa del codony ben aixafada incorporem l'oli poc a poc i, au! da-li que da-li a la maneta.

Diu l'Amades que l'Advent era un temps de dejuni i abstinència i un dels aliments que no estaven permesos era, justament, l'ou. Per això es va començar de lligar l'allioli amb codony (o poma, o pera) tot i que, com veieu, n'hi ha que hi posem els dos ingredients. En qualsevol cas, aquí us deixo la variant sense ou (i lligada a minipimer que, ja us ho diré, és menys romàntic però t'estalvia cansament).




Pot acompanyar qualsevol plat que pugueu acompanyar amb allioli però és ideal pels derivats del porc a la brasa, amb una bona torrada de pa de pagès... mmmhhhh...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada