dijous, 23 de gener del 2014

Els fantasmes de Dalí

Avui fa vint-i-cinc anys de la mort de Salvador Dalí i la gent acostuma a aprofitar aquestes efemèrides per interessar-se pel personatge en qüestió. Pels que sigueu tan ignorants com jo i del geni de Figueres només en conegueu quatre quadres i les imatges televisives excèntriques, teniu una possibilitat amena i didàctica de conèixer-lo millor: llegiu Els fantasmes de Dalí, d'en Xavier Gual.

Es tracta d'un thriller psicològic en què se'ns expliquen dues històries en paral·lel però separades uns quants anys i, evidentment, l'una és el germen de l'altra. Per una banda tenim un Dalí malalt i prostrat al llit que rep una visita misteriosa que li desvetlla tots els seus fantasmes, mai millor dit. Per l'altra, un parell d'antics companys d'institut que comparteixen algun secret incòmode, es retroben al cap dels anys, amb la presència afegida de la companya d'un d'ells. L'Héctor i la Vicky acullen com a convidat al Guillem, obsessionat per la figura del pintor i amb algun objectiu amagat (i a més, de seguida et ve al cap que aquests tres protagonistes poden ser una reedició del triangle Eluard - Gala - Dalí, un dels "motorets" de la història, crec jo).

Les tensions entre els protagonistes i la conversa de Dalí amb el seu visitant nocturn van teixint una trama que enganxa i que, més enllà del seu valor com a novel·la, em consta que es tracta d'un treball molt ben documentat (vaig tenir el plaer de conèixer l'autor i compartir uns quants cafès amb ell mentre hi treballava) que aporta informació sobre Dalí i que t'obre la gana de fer una escapada a l'Empordà i visitar tots els espais que li estan dedicats. 




Feu-li una ullada!

1 comentari:

  1. ...Dalí llega a la Residencia de Estudiantes...? http://eskup.elpais.com/1288364811-1b577445574148b717b37aca0e754779

    ResponElimina